07 Disember 2009

Di Sebalik Tabir

  Hai.. firstly ima nak ucapkan terima kasih banyak2 pada member2 yg follow blog ima ni and sudi baca novel ciptaan ima dari mula sampai habis. Thank you so much you all!!. Emm.. ni ima nak cerita sikit la pasal pembikinan novel pertama ima ni, harap korang tak boring la baca citer ima ni ye and tak pe kot kalau ima guna bahasa orang2 Kedah sikit..sape yg paham tu.. baguih la noh.. tapi kalau tak paham..wat2 paham la ye.. (sorry ima gurau je.. jangan terasa hati pulak ya..hehe )  (*_*)

1.       Tajuk ‘Seharum Cinta Sejati’ actually first tajuk yg ima nak letak ialah ‘Cinta Sejati’ tapi lepas ima dengaq beberapa kOmen dari member2 ima.. (diorang kata title ni familiar sangat) so otak ima ni pun berhempas pulas la fikir nak letak tajuk pe.. Tup tup pada satu malam ni.. (ntah la malam per kan..) time ima tgh khusyuk baca novel yg ima pinjam dari member.. ternampak la beberapa tajuk novel kat bahagian belakang halaman novel tu.. ima pun pe lagi try la cari yg mane sesuai asalkan title ‘Cinta Sejati’ tu tak dibuang.. Last last, ima terserempak la dgn title ‘Seindah..dot.. dot.. (sori.. ima luper title seterusnya..).. jadi ima pun fikir punya fikir.. tercetus la dalam minda ima ni.. ’Seharum’.. jadi ima pun cantum kan la Seharum dgn Cinta Sejati.. and jadi la ‘.. Tu baru tajuk dia, tak lagi citer sepenuhnya tentang nOvel ni.. and next pasal lagu tema novel ni..'Hanya Padamu' daripada kumpulan Qiara.. ima rasa lagu ni matching la dgn novel ima. Apa kOrang rasa?sama tak dgn apa yg ima rasa ni? Huhu.. (^^)

2.       Sebenarnya novel ‘Seharum Cinta Sejati’ ni telah pun siap ima tulis dari bulan 9 (2009) lagi sebab ima start tulis dlm bulan 4 cam tu la.. that’s mean ima ambik masa selama 5 BULAN utk siapkan novel ni.. tapi ima kena edit lagi la.. tuk mendapatkan citer yg betul2 menarik and wat Orang tertarik nak baca sampai habis. Emm.. lagi satu ima nak citer kat korang la kan, citer ni mcm impian cinta ima jugak la.. mana la tahu kan, ima dpt cari cinta sejati ima satu hari nanti ke.. nothing imposibble right? hehe.. ima pun harap korang dapat bertemu dgn cinta sejati korang jugak k! (^^)

3.       Watak dalam ‘Seharum Cinta Sejati’ ni tak ada kena mengena langsung dgn sesiapa sama ada yg hidup ataupun yg telah meninggal dunia.. KECUALI pada watak Syed Ewan tu. Nama watak ni ima ambik sempena nama adik angkat ima even nama sebenarnya Ridzwan..tapi orang dah biasa call dia Ewan.. jadi ima pun cipta la watak Syed Ewan tu. First bila ima dengaq nama dia ni, ima rase sesuai sangat la untuk watak hero tu..tapi perangai Syed Ewan tu tak sama langsung la dgn si Ewan adik angkat ima ni..just nickname je sama.. hehe.. So korang hayati la citer ni betul2 ye. Baru ade fell!..(^^)

4.       Orang pertama yg habis baca novel ‘Seharum Cinta Sejati’ ima ni (even secara kasar sebab time tu banyak kesalahan ejaan dan ayat) ialah Siti Murnirah iaitu best friend ima sendiri.. padahal ima dah kasi copy citer ni awai2 lagi kat dua orang lagi member ima sebelum dia. tapi maybe diaorang tak ada masa nak baca sampai habis kot, sampai ambik masa dua tiga hari baru nak baca. Jadi si Mun (ni nickname yg kami selalu call dia).. yg ada banyak masa la katakan just baca pada hari ima bagi copy tu jugak. Anyway.. dia la yg banyak perbetulkan kesalahan ejaan ayat ima dalam novel ni.. and utk pengetahuan korang lagi la kan, dia la jugak yg suruh ima letak citer ni kat dalam blog.. (thank you ek!.. -> kalau dia yg baca ayat ni..) kalau tak kerana cadangan bernasnya tu maybe ima just simpan citer ni dalam laptop wat khazanah peribadi ima je kOt hihi.. (^^)

5.       Harapan ima terhadap novel ‘Seharum Cinta Sejati’ ni ialah.. insyaALLAH sekiranya ima ada rezeki lebih la katakan, ima akan terbitkan nOvel ni di pasaran kelak..(tu pun kalO terterbit la niat di hati kecil ni hehe) even ramai member2 ima yg suggest supaya citer ni dihantar ke bahagian penerbitan novel. Niat tu ada la sikit..tapi belum sampai seru lagi.. (eh mcm nak kawen pulak.. pakai seru2 ni ya hehe). Maybe sebab banyak sangat kena edit, ditambah pulak dgn niat ima pada mulanya suka2 je nak buat novel ni..Owg kater pe tu?..mengisi masa lapang.. Ha! macam tu la.. Semuanya terletak pada kuasa Allah. Tapi kalau tanpa usaha tak jadi jugak kan? hehe.. (^^)

K la.. tu saje la yg ima nak citer serba sedikit mengenai novel ciptaan ima ni.. and ima nak ucapkan TERIMA KASIH sekali lagi pada Kamu! Kamu! Kamu semua ye!.. Kalau ima ada tersalah kater ke sepanjang ima berada di blog ni, harap dimaafkan ye.. INGAT!!!..yg buruk semuanya datang dari KITA..and yg baik tu hanya datang dari ALLAH S.W.T.

Sekian ima akhiri nukilan ima ni dgn serangkap pantun and anyway one more thing!, ima perlukan FEEDBACK dari korang semua tentang blog ni jugak k! juz letak kat dalam chat box di sebelah kanan ni je -> insyaallah.. ada masa ima akan balas k! Bye2.. (@@,)

Permintaan ikhlas drpd ima..


     Semoga korang semua yg lawat blog ima ni sudi baca novel ‘‘Seharum Cinta Sejati’  ni dan jangan lupa komen sekali ya. (ima terima dgn hati terbuka segala komen korang tu ya. Tidak kisah la baik ataupun buruk.) Ok.. ima kena beredar dulu sebab masa terlalu mencemburui kita semua. (Masa jeles gila skrg ni.. hihi). Macam biasa, terima la serangkap pantun ima tujukan special utk korang semua sebelum ima undurkan diri ni ya. Jadi akhir kata, Kalau ima ada tersalah kata ke sepanjang ima berada di dalam blog ni, harap dimaafkan ye.. INGAT!!!.. yg buruk semuanya datang dari KITA.. and yg baik tu hanya datang dari ALLAH S.W.T.

       One more thing before I forget, ima perlukan FEEDBACK dari korang semua tentang blog ni jugak k! juz letak kat dalam chat box di sebelah kanan ni je -->, nanti ima akan balas k! InsyaAllah, kalau ada masa lagi kita pasti akan bertemu lagi, mungkin pada novel ketiga ima. Doa2kan ya! Bye2.. Assalamualaikum...


Berjalan-jalan singgah di Taman Mini,
Ingin mencari bunga selasih,
Pada yang sudi membaca novel ini,
ima ucapkan jutaan TERIMA KASIH..

Nukilan : Ima Fatima

16 ulasan:

  1. ohhh.. mcm tu silalah bc saya ye lak kat.. www.marrismia92.blogspot.com


    okk.. -mia(lum habis lg dua dua novel but maybe minggu depan abis kut.. tak sempat nak type cuz ada spm lum abiss

    BalasPadam
  2. wah jadi novelist ni rupanya..gud luck yer..

    p/s: sis perlukan komen2 u untuk tambah markah sis..sis hargai sgt..

    BalasPadam
  3. thanks sudi follow blog saya
    err,awak saja2 tulis novel ke apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2... hehe.. ye ima saje2 je tulis nOvel ni..Mengisi masa lapang la katakan huhu (^^)

      Padam
  4. emm slm kenalan..awk novelis ea..!
    gud luck !

    ps;-myrequst boleh tak kecilkan font anda?
    maaf yer..=) saye rabun so hee..@#$%

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm..Salam kenalan jugak...hehe x.. sy org2 biasa je.. haha.. Ok..dah dah ikut nasihat awk..Hope mata awk ok..hihi (^^)y

      Padam
  5. hyeeee...mcm best cite baru ni...nak baca tp x sempat..tp xpe..nanti saya sempat baca dan komen....

    BalasPadam
  6. Thankz jemput saya baca novel awak... nanti ada masa terluang saya baca.. minat gak novel nie

    BalasPadam
  7. salam.

    thanks sebab singgah di blog saya. kalau rajin, singgah la lagi. maaf. saya hanya sempat baca sehingga bab 10 saja buat masa ni. nanti mungkin saya akan sambung.

    bagi saya, kehebatan seorang novelis adalah dari idea dan imaginasi beliau. jika dia mampu membayangkan suatu dengan gah, pasti hasilnya pembaca akan turut merasakannya.

    untuk karya anda, ada uniknya. dan siapa yang membaca pasti akan terus membaca. saya belum mampu memberi komen kerna belum habis membaca.

    p/s : saya bukan seorang penulis, saya hanya suka membaca...

    BalasPadam
  8. teruskan menulis.. sememangnya anda mempunyai bakat dalam bidang penulisan novel.. =)

    psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

    BalasPadam
  9. jom singgah:
    www.seindahhiasan.com

    BalasPadam
  10. Assalammualaikum....
    dah lam zool tak berkunjung keblog ni...
    zool sudah update blog zool dengan laman baru blog zool ni address dia zool-hilmi.blogspot.com..
    harap2 nanti kunjungi lah blog zool
    insyaallah zool akan update dan kalau ada masa zool kunjungi blog ni...mmmm

    BalasPadam
  11. salam ukhwah,
    nanti ade mase i will read ur novel..
    hehe..anyway,keep up a good work..~!
    adiooss...!

    BalasPadam
  12. Terima kasih semua kerana sudi lawat blOg ima and then baca nOvel ima ni ye... I really2 appreciated that.. (^^)y

    BalasPadam

Hye..ima bina blOg ni juz semata-mata nak pamerkan hasil karya kerja tangan mgg.Harap kOrang dapat suppOrt ima k! and jangan lupa kOmen bab ni kat bawah ni tau!:)

~SmiLe aLway's~

Karya Nukilan ,

Karya Nukilan ,

~Terima Kasih~

Lilypie Angel and Memorial tickers